Analiza cuvantului Gen

DEX online, si nu DEX-ul traditional pt ca mi-e lene sa dau paginile, defineste cuvantul "Gen" astfel:


5. (Log.) Clasă de obiecte care au note esenţiale comune şi cuprind cel puţin două specii. – Din lat. genus, -eris.


Exemplu: "Tipa este de genul MILF si e necasatorita."




In limbaj comun, chiar argou, expresia "Gen" poate fi folosita la finele sau in mijlocul unei propozitii, de catre interlocutorul incapabil a se exprima complet.

Exemple:

1. "Am fost la petrecere si era plin de NF-uri urate. Gen."

2. "Eram cu Marinache sa fumam un gigi da a pus o iarba noua si eram gen... foooooarte rupti."


Doua explicatii pot fi formulate pentru folosirea frecventa si abuziva a cuvantului "Gen".




1. Interlocutorul reduce relatarea sa la o categorie/clasa si se multumeste a da numele categoriei sau doar definitia, marcand acest artificiu prin cuvantul "gen".

Exemple: "Am fost la petrecere si era plin de NF-uri urate. Gen." - aici oratorul porneste de la premisa ca partenerul de dialog cunoaste definitia categoriei "petrecere de NF-uri" si se astepta sa fie vorba despre "o petrecere organizata de niste femei urate si disperate, deobicei cu muzica forte proasta si cateva bauturi furate din barul parintilor, la care sunt chemati cativa masculi si lumea sta fara sa se distreze foarte mult (eventual mai mult pe hol sau chiar la televizor), dar unde este foarte usor sa combini" (definitia).




2. Interlocutorul foloseste proprietatea translativa a descrierilor, cu precizarea ca printr-o descriere de gradul 3 se pierde foarte mult din informatia relatata.

Astfel putem avea evenimentul X, fapt natural. Relatarea A il descrie bine, dar bineintels, nici o relatare nu poate avea fi completa in detaliu. Apoi se foloseste relatarea B, care se o simplifica pe A, rezultand o propozitie foarte scurta.

Sintetic: X ≈ A≈ B de unde vedem ca B contine cele mai nerelevante informatii. Cuvantul "Gen" margheaza translatia de gradul 3.

Exemplu: "Eram cu Marinache sa fumam un gigi da a pus o iarba noua si eram gen... foooooarte rupti."

Evenimentul X este starea indusa de inhalarea THC-ului din planta de canabis. Acest eveniment complex, care produce o serie de anomalii organice si psihice, nu poate fi descris decat prin:

Relatarea A care ar putea fi destul de bogata, incluzand detalii despre furnicaturile din cap si pauzele in care timpul nu mai trecea. Fiind insa foarte lunga si cu lux de detalii, se foloseste:

Relatarea B in care protagonistul se multumeste sa spuna ca era cu capul spart, adica "foarte praf".

Un comentariu:

  1. eram cu marincahe sa fumam un gigi da a pus o iarba noua si eram gen :))))))))

    RăspundețiȘtergere