Cum să primeşti un credit bancar fără să mişti un deget

Fidelizare Împrumuturi scumpe acordate „din oficiu” pentru clienţii bun-platnici


Cum să primeşti un credit bancar fără să mişti un deget



DAE la un împrumut nesolicitat în valoare de 5.000 de euro este 19,26%, cu mult peste nivelul pieţei

Banca nu verifică nici măcar gradul de îndatorare a clientului

Cum să primeşti un credit bancar fără să mişti un deget
V-aţi întrebat vreodată ce aţi face în momentul în care banca la care sunteţi dator s-ar oferi să vă acorde încă un credit fără să-l solicitaţi? În mod normal, în momentul în care primeşti un mesaj pe telefon prin care eşti rugat „să te prezinţi la orice sucursală a băncii pentru a ridica cec-ul în valoare de xxxx euro, reprezentând contravaloarea creditului preaprobat“ ai putea crede că este o glumă. În realitate, astfel de sms-uri sunt trimise propriilor clienţi de către Raiffeisen Bank care mizează pe nevoia crescută de bani a populaţiei mai ales în preajma Sărbătorilor de iarnă.

Condiţiile de creditare sunt cunoscute de către client imediat ce ajunge la bancă şi nu sunt deloc accesibile. Dobânda este destul de mare iar dacă clientul vrea alte condiţii trebuie să urmeze calea „clasică”. Astfel, dobânda anuală efectivă (DAE) la un astfel de credit în valoare de 5.000 de euro este de 19.26% sau 22.97% dacă aceeaşi sumă se acordă în lei. Nivel cu mult peste al altor împrumuturi din această categorie.

Banca nu verifică ce credite mai are clientul

Strategia băncii de fidelizare a clienţilor prin acordarea de credite din proprie iniţiativă este foarte simplă şi se aplică pe „bazele de clienţi cu credite imobiliare, flexi plus şi auto”, toate cu garanţii reale cesionate în favoarea băncii. Dintre aceştia, pe baza istoricului fiecăruia cu banca - vechimea creditului sau comportament de plată în această perioadă – sunt aleşi cei cărora li se trimite prin poştă o scrisoare personalizată cu datele despre noul credit, urmate de un mesaj sms de „reamintire“. Potrivit unui răspuns primit din partea băncii, creditele sunt preaprobate în baza datelor furnizate băncii la acordarea creditelor precedente. Suma de pe cec rezultă în urma majorării gradului maxim de îndatorare de la 40% la 70%. Altfel spus, banca consideră că la veniturile pe care le-ai declarat îţi permiţi să achiţi o rată în plus pentru un nou împrumut.

Sms-ul de „reamintire” se întâmplă să ajungă înaintea scrisorii oficiale în situaţia în care destinatarul şi-a schimbat adresa de domiciliu, lucru recunoscut şi de către oficialii băncii, ceea ce spune multe despre cât de multe lucruri ştie banca despre proprii clienţi. Oficialii băncii nu au precizat nici dacă înainte de preaprobarea creditului solicită de la Biroul de Credit un istoric al clientului în raport cu alte instituţii.

Raportându-se la salariile pe care clientul le realiza în urmă cu mai multă vreme, banca riscă să-l îndatoreze pe cel care semnează pentru noul credit peste pragul maxim, în situaţia în care acesta s-a îndatorat şi la alte bănci sau veniturile lui s-au diminuat.

Dobânzi foarte mari atât la lei, cât şi la euro

„În general creditele sunt preaprobate pe termenul de 10 ani, singurele excepţii fiind cazurile în care clientul nu se mai califică, din punct de vedere al vârstei, la o durată atât de mare; dobânda este 9.5% pentru creditele în euro, respectiv 13% pentru creditele în lei“, a explicat pentru Gândul Corina Vasile, PR Manager în cadrul Raiffeisen Bank. Aceasta este dobânda de pornire, urmând să fie adăugate şi celelalte costuri pentru obţinerea dobânzii finale.

În situaţia în care clientul are nevoie de acei bani sau o sumă mai mare, dar nu acceptă să fie dator la bancă timp de zece ani, poate refuza ofertă, situaţie în care pentru obţinerea banilor în alţi „termeni“ se va încadra în condiţiile standard. Altfel spus, va trebui să aducă adeverinţa de venit şi să urmeze toţi paşii unui client obişnuit.

Trebuie ştiut faptul că nu exista absolut nici un cost pentru clienţii care nu doresc să beneficieze de această ofertă, a cărei dată limită este de 1 martie 2008. Creditul nu se acordă efectiv decât după ce clientul semnează documentaţia de credit, exprimându-şi astfel acordul.

Raiffeisen este singura bancă care recurge la astfel de metode pentru a încuraja clienţii să ia credite. Alte bănci precum BCR oferă clienţilor care îşi încasează veniturile prin intermediul băncii posibilitatea de a accesa un credit cu dobândă mai mică cu până la un punct procentual.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu