Ce sunt celulele stem?

Celulele stem ajută corpul să se vindece după o vătămare sau o afecţiune prin producerea de celule noi şi sănătoase care să le înlocuiască pe cele afectate.

Celulele stem sunt pietrele de temelie sau „mugurii” fiecărui organ, ţesut şi celulă din corpul uman. Acestea sunt celule nespecializate şi se regenerează prin diviziune celulară, uneori după perioade lungi de inactivitate.  Acestea se pot transforma în alte tipuri de celule, acţionând ca un sistem de reparare al corpului.  Atunci când o celulă stem se divide, fiecare celulă nouă poate rămâne celulă stem sau poate deveni un alt tip de celulă cu o funcţie specializată, cum ar fi celulele musculare, globulele roşii din sânge, etc.  Teoretic, celulele stem se pot divide fără limită, atât timp cât persoana se află în viaţă. Date fiind aceste proprietăţi regenerative excelente, celulele stem au potenţialul de a repara sau înlocui ţesuturile vătămate, oferind astfel speranţă pentru afecţiunile ireversibile cum ar fi diabetul, scleroza multiplă, Alzheimer, Parkinson, fracturile complicate ale oaselor, arsurile sau afecţiunile cardiace.
Celulele Stem provenite din sângle cordonului ombilical sunt folosite în mod curent pentru a trata afectiuni ale sângelui și ale sistemului imunitar, ca alternativa la transplantul de măduvă osoasă. Insă Celulele Stem au fost utilizate la refacerea deficiențtlor funcționale cauzate de afecțiuni metabolice. Testele clinice curente desfașurate cu Celule Stem (provenite din sângele cordonului ombilical) asupra Diabetului de tip 1 au avut rezultate promițătoare.
Celulele Stem ajută corpul să se vindece după o vătămare corporală sau o afecțiune prin producerea de celule noi și sănătoase care să le înlocuiască pe cele afectate.
Celulele stem pot fi utilizate în cadrul transplanturilor autologe, unde donatorul şi pacientul care beneficiaza de transplantul de celule stem sunt una şi aceeaşi persoană, sau în cadrul transplanturilor alogene, unde donatorul şi pacientul care beneficiaza de transplantul de celule stem sunt persoane diferite.
Există două tipuri principale de celule stem umane:

Celulele stem adulte, ce se regăsesc în aproape toate organele corpului uman
Acest tip de celule stem acţionează ca un sistem de reparaţii pentru corp şi întreţine regenerarea a sângelui, a ţesuturilor dermice şi intestinale, etc.  Majoritatea celulelor stem care se regăsesc în sângele cordonului ombilical sunt acoperite cu o proteină denumită CD34 şi au numele de celule stem hematopoietice (CSH).  Sângele din cordonul ombilical este bogat în celule stem hematopoietice. Măduva osoasă conţine atât celule stem hematopoietice (CSH), cât şi celule stem mezenchimale (CSM) care au capacitatea de a deveni alte celule specializate cum ar fi osteoblastele (celule ale oaselor), condrocite (celule ale cartilagiilor), miocite (celule ale muşchilor) şi multe alte tipuri de celule de ţesut. Acestea funcţionează şi ca celule „de pază”, reglementând diversele tipuri şi comportamentul celulelor care trec prin măduva osoasă. Celulele stem adulte au fost folosite cu succes timp de mulţi ani pentru tratamentul împotriva leucemiei şi a formelor de cancer al sistemului sangvin şi osos aferente, cu ajutorul transplanturilor de măduvă osoasă.

Celulele stem embrionare, se gasesc în cadrul unui embrion aflat în dezvoltare
StemCelexion nu este implicată în cercetarea şi stocarea celulelor stem embrionare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu